söndag 9 juni 2013

Bill Gates är en hjälte, vetenskapsförnekare är nollor

"You cannot call yourself a humanitarian and be opposed to GM crops" - Mark Lynas (i en kommentar om bl.a. gyllene ris, riset som är utvecklat med genteknik och innehåller betakaroten för att rädda miljontals barn från bristsjukdomar, undernäring och död.)

Att antivaccin och anti-GMO går hand i hand har vi sett tidigare Annika Dahlqvist, Susanna Ehdin ... ett tredje svenskt namn till listan är Rune Lanestrand, tidigare centerpartist. Jag upptäckte honom när jag såg att hans artikel Bojkotta Arlas GMO-mjölk i skrivandets stund är delad 1 563 gånger på facebook. Bisarrt nog påstår han att vi skulle ha slapp lag om GMO här i Sverige. I verkligheten har EU världens strängaste lagar om GMO.

I ärlighetens namn, artikeln är skriven 2009, Rune Lanestrand kan teoretisk vara en svensk Mark Lynas. Den brittiske miljöaktivisten Mark Lynas bad i januari i år om ursäkt för att han var med och skapade anti-GMO rörelsen. Som synes av citatet i är han nu för dessa grödor, och hans förklaring till att han ändrade sig är, ord för ord, "Jag upptäckte vetenskap". Men nej Rune Lanestrand har inte upptäckt vetenskap, på hans blogg finns fortfarande anti-gmo inlägg. Som nämnt kan vi infoga a-vitamin till ris, vaccin i potatisar eller peptider som motverkar hjärtattacker i tomater. Redan nu finns grödor som sparar bekämpningsmedel (t.ex. BT-bomull), i framtiden kan det finnas grödor som är bättre på att använda kväve, fosfor och kol, vilket skulle leda till större skördar och mindre övergödning. Varför, på förhand, vara emot dessa grödor?

Men tillbaka till antivaccin, det är det som avslöjar Lanestrand. Han är så fanatisk att han länkar till http://www.vaccinationsfaran.se/, en sida där man möts av påståendet att Bill Gates själv säger att vaccin är till för att avfolka världen. Suck, suck, suck, hur orkar man ens bemöta ett så barockt påstående? Som tur är behöver jag inte göra det själv, jag kan istället posta ett sk mem. 578830_502303569839657_1423448680_n Via facebook-gruppen Refutations to Anti-Vaccine Memes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar