lördag 22 juni 2013

Vad kan popularisera GM-grödor?

Frågan om morgondagens mat är mycket mer än GM-grödor, t.ex. beskrivs insekter ofta som en framtida resurssnål och miljövänlig proteinkälla. Om jag ska ha någon chans att få mycket uppmärksamhet till den här bloggen skulle jag börja odla insekter hemma, äta dem och fotografera det hela, som på bloggen Girl Meets Bug. För tillfället intresserar jag mig däremot mer för GM-grödor. Däremed inte sagt att jag har alla svaren, jag är bara en student. Jag kanske inte är den mest kvalifiserade persone att förklara hur växter använder dubbelsträngat-RNA och hur dubbelsträngat-RNA används i vissa GM-grödor. Men som sagt var det intresserar mig. En stor skillnad mellan de två ämnena är att det, mig veterligen, inte finns någon stor opinion som vill förbjuda folk att äta insekter, men en stor opinion stödjer förbud av alla GE-grödor, rakt av.

Det är inget att sticka under stolen med att allmänheten är emot GMO. Jag har själv påverkats av denna negativa inställning, någonstans i bakhuvudet finns alltid frågan: “Tänk om GMO är så hemskt som alla tror”. Allmänheten litar inte längre på vetenskapen. Här tänkte jag ta upp två scenario som skulle kunna ändra allmänhetens inställning. Jag kallar dem Freeman Dyson-scenariet respektive Josh Schonwald-scenariet, efter personerna jag först såg använda dem.

Freeman Dyson-scenariet bygger på Dysons extrem teknikoptimistiska (naivt teknikoptimistiska?) artikel Our biotech future från 2007. I den utvecklar han en ide som går tillbaka till hans nästan tio år äldre bok The Sun, the Genome and the Internet , han beskriver en framtid där bioteknik har “domesticerats” på samma sätt som datorer har gjort det. När datorer var dyra och bara användes av militären och myndigheter var de skrämmande. Idag när treåringar leker med surfplattor kraftfullare än militära superdatorer var för några decennier sedan, är det inte det minsta skrämmande. På samma sätt är bioteknik skrämmande när det bara är tillgänglig för stora företag, men blir mindre skrämmande i takt med att tekniken blir mer tillgänglig för allmänheten.

Utvecklingen för sekvensering av DNA jämförts ofta med utvecklingen för datorer. I båda fallen har snabbheten ökar exceptionellt och kostnaderna minskar lika fort. Dyson tar liknelsen med datorer ännu längre, genteknik kommer enligt honom att bli lika vanligt som hemdatorer. Han beskriver en framtid där barn tillverkar sina egna miniatyrdinosaurier. M.a.o. Dyson tror att genmanipulering kommer att bli accepterat, eftersom alla kommer att syssla med genmanipulering.

Josh Schonwald-scenariet har jag tagit från Schowalds bok The taste of tomorrow. Han argumenterar att en populär produkt kan ändra allmänhetens inställning. De GMO-produkter han nämner är bl.a. Golden Rice samt en GM-potatis med det svåröversättliga namnet Innate™ potatoes. Golden Rice/gyllene ris, riset som innehåller främmande gener för att kunna producera betakaroten och rädda barn från A-vitaminbrist, föreslogs redan på 1980-talet och en studie publicerad i Science i januari 2000 visade att det var möjligt att tillverka. Bjørn Lomborg menar att A-vitaminbrist har dödat 8 miljoner barn de senaste 12 åren, och gjort många fler blinda. Om sant, och om gyllene ris kan förhindra sådana tragedier i framtiden, kan nog allmänheten ompröva sina åsikter.

Innate potatoes beskriver Schowald som "anti-cancer" vilket är överdrivet. Bakgrunden är att jämfört med vanlig potatis innehåller Innate potatoes mycket mindre av aminosyran asparagin som tillsammans med socker kan bilda akrylamid. Detta görs utan att tillföra något främmande DNA, tekniken som används kallas RNA interference, och innefattar just dubbelsträngat-RNA. Mins ni larmet för kanske tio år sedan om akrylamid i chips och pommes frites? Det var just detta som det handlade om, men att chips gjorda av potatisen innehåller mindre, cancerogent akrylamid jämfört med vanliga chips gör de givetvis inte till hälsokost. Nyttigare, kanske, men inte hälsokost. Vad jag har förstått, kan vi inte ens säkert säga om någon människa har fått cancer av akrylamid i chips. Jag kan ha fel men potatisen imponerar inte på mig, åt andra sidan om någon vill läsa mer om den och vilka andra egenskaper den har, se här Q&A with Haven Baker on Simplot’s Innate™ Potatoes.

Jag vet inte om allmänheten kommer att tänka om när det gäller GM-grödor. Kanske kommer det långsamt att förändras helt enkelt eftersom tekniken långsamt blir vanligare, och mer och mer nödvändig. Icke att förglömma att tekniken är impopulär i Europa och Nordamerika betyder inte att den i framtiden inte kommer att användas i t.ex. Afrika och Asien. Det finns universitet i länder som Brasilien och Kenya, att det pågår forskning i Asien är väl tillräckligt välkänt för att jag inte ska behöva skriva ned det, de universiteten kan givetvis också utveckla GM-grödor. Eller som Dysons framtidsvision kanske det inte ens behövs universitet. Det jag säger är att det kanske inte kommer att spela någon större roll om tekniken populariseras här eller ej, den kommer ändå att användas i andra länder och säkerligen också av privatpersoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar