onsdag 27 november 2013

Genetic engineering och vin

Select any time point in the history of agriculture - say, agriculture and agricultural research in 1990 - and the we cannot really say that before this point things were still done in a natural way. go back another 10 or 20 years, and we still could not maintain that up to that point plant breeder were doing no more than nature itself could have managed. Why, in the debate on natural versus unnatural, should we draw the line right here, right now, at the point where genetic engineering has entered the scene?

- Per Pinstrup-Andersen and Ebbe Schioler (2000)


På bloggen http://detartrams.blogspot.se har jag läst två inlägg om debatten om bekämpningsmedel i vin efter Kalla faktas program i ämnet: Ljumna fakta samt Kalla Fakta svarar. Det som stör mig är att det finns en relativ enkel och säker metod att minska användningen av bekämpninsmedel inom druvodlingen, men att folk är för rädda, okunniga eller fega för att föreslå den. Jag syftar på genetic engineering av druvor, GMO-druvor i dagligt tal. Den här gången gör jag det enkelt för mig och länkar till ett blogginlägg om just möjligheten att framställa GE-druvor som skulle behöva mindre bekämpningsmedel. Samtidigt som det ger vin med samma kvalitet: GMO wine grapes would be cool .


För att ta ett exempel från ovannämnda blogg, europeiska vingårdar besprutar hårt mot "Downy mildew", en svampsjukdom. Det är den dåliga nyheten, den bra nyheten är att amerikanska vinrankor är immuna mot "Downy mildew". Visst skulle vi kunna odla amerikanska vinrankor här i Europa, men det blir inget gott vin av dem. En tänkbar lösning är att föraöver gener som ger immunitet mot svampsjukdomen från amerikans vinrankor till välkända vindruvor som pinot noir, chardonnay, osv. och få druvor som inte behöver besprutas med bekämpningsmedel mot svamp, men ändå levererar gott vin. Notera att det i detta fall handlar om att flytta gener från en vinranka till en annan vinranka, inte om att flytta gener från en fisk till en tomat som Greenpeace alltid tar upp i sin skräkpropaganda mot GMO.


1, 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar